El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha afirmat que la retallada del pressupost català per al 2012 serà inferior al 10 % d'aquest exercici tot i la nova onada d'ajustos. En declaracions a la premsa després de l'obertura aquest dijous del saló Borsadiner, ha argumentat que encara no es pot concretar el percentatge exacte perquè els comptes estan en elaboració i hauran de ser debatudes amb els agents socials, però ha recordat que el dèficit s'ha de reduir a la meitat, fins a l´1,3%, i això "s'haurà d'aconseguir rebaixant la despesa i augmentat ingressos".

El conseller s'ha referit explícitament als departaments d'Ensenyament i Salut i ha dit que per al 2012 aquestes àrees només patiran ajustos en els salaris dels funcionaris i, per tant, no hi haurà cap ajust en els serveis i l'atenció. Mas-Colell ha explicat que per concretar més l'ajust caldrà esperar a les negociacions amb els representants sindicals de la funció pública.

El conseller d'Economia i Coneixement ha advertit que en relació amb l'ajust salarial dels funcionaris no s'ha concretat més perquè en aquests moments encara s'estan elaborant els pressupostos i també encara falta parlar amb els representants sindicals de la funció pública per intentar tancar un acord. Más-Colell ha afegit que tot el que en aquest moments es pugui dir sobre aquesta matèria són ''especulacions''.

El titular d'Economia ha manifestat que el Govern és plenament ''conscient'' del ''sacrifici'' que estan fent els treballadors públics en aquesta pla d'ajust i de consolidació fiscal que han de portar els comptes de la Generalitat a tenir un dèficit del 2,66% per aquest any 2011 i de l'1,3% el 2012, després de venir d'un dèficit reconegut del 4,22% el 2010.

Després del pla d'ajust d'aquest any, ara toca la segona onada de l'ajust, que el conseller ha recordat que des del primer moment ja es va anunciar. Mas-Colell ha dit que des del primer moment que va anunciar la necessitat del pla d'ajust per posar en ordre els comptes de la Generalitat, ja va advertir que els exercicis 2011 i 2012 quedarien afectats pel pla de consolidació fiscal i per tant, ha dit, no ha de sorprendre a ningú que el pressupost del 2012 es vegi afectat.

Ensenyament i Salut no es toquen

Després de què el president de la Generalitat, Artur Mas, digues que en moltes àrees de l'Estat de Benestar ja s'havia ''tocat os'', el conseller també s'ha referit explícitament a com es concretaria l'ajust del 2012 en els departaments de Salut i Ensenyament i ha dit que l'ajust del 2012 no afectaria als serveis que rebens els usuaris i només es concretaria en l'execució de la retallada salarial que finalment s'acordi per al conjunt de treballadors de la funció pública.

A preguntes dels periodistes en relació amb un possible ''tiquet sanitari'' que sigui proporcional al nivell de renda de l'usuari, Mas-Colell ha qualificat el suggeriment d'una ''observació constructiva'' però no ha volgut entrar a fer una valoració sobre aquesta possibilitat.

Impost de Patrimoni, a l'espera del nou govern

En relació amb l'Impost de Patrimoni que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero el va recuperar en efecte per al 2012 a partir de patrimonis superiors als 700.000 i sobre si el Govern augmentaria l'exempció catalana que està en 108.200 euros, el conseller ha reconegut que s'estan estudiant diversos escenaris. En tot cas, ha dit Mas-Colell, en aquests moments s'està a l'espera del que decideixi el nou govern espanyol de Mariano Rajoy en relació amb aquest impost.

Andreu Mas-Colell, que ha inaugurat el saló Borsadiner dedicat als productes d'inversió per al petit estalviador, també s'ha referit al ritme que està imprimint el canvi de govern espanyol i ha dit que ''anar ràpid és millor que anar lent i com més ràpid es vagi millor''.

En el transcurs de la seva intervenció en l'acte d'inauguració de Borsadiner, el conseller s'ha referit als moments ''difícils'' que està travessant l'economia europea, espanyola i catalana.

Per al conseller el repte és que retorni la normalitat als mercats financers que ara estan més condicionats per l'actuació d'operadors que es mouen en base de les ''expectatives'' en compte de tenir els 'fonaments'' de l'economia que no responen aquesta incertesa generalitzada que s'ha instaurat a la zona euro.

Alemanya, solució a la crisi financera

En el transcurs de la seva intervenció i per explicar per on podria venir la solució, el conseller Mas-Colell ha apuntat Alemanya i al seu govern com a claus per a la resolució final de la crisi.

Mas-Colell ha manifestat la seva ''confiança'' en relació amb que Alemanya opti definitivament per salvar l'euro. El conseller ha reconegut que ''no hi ha un camí únic'' però el que sí que és una realitat és que tots aquests camins passen per ''salvar l'euro''.

El conseller ha recordat que quan es va posar en marxa l'euro van haver moltes veus que parlaven de la incongruència que suposava disposar d'una moneda única sense un tresor únic. Els que defensaven l'euro en aquell moment, ha dit el conseller, responien davant d'aquestes reserves que quan es fes real aquesta ''incongruència'' Europa respondria amb una major unificació política europea '' i això és el que està passant'' en aquests moments, ha afegit.

El president de Borsadiner, Miquel Salazar, ha acompanyat al conseller en l'acte d'inauguració. Salazar ha dit que justament en aquests moments ''tant difícils'' per l'economia financera té sentit aquest saló de Borsadiner. Un saló que tracta d'informar al petit estalviador de les millors opcions que es poden utilitzar per obtenir el màxim rendiment dels estalvis.

Miquel Salazar que la superfície d'expositors, 3.000 metres quadrats, és més gran que l'ocupada l'any passat i les previsions són superar les 20.000 persones que van visitar l'any passat l'exposició.