Els tres candidats que ja s'han postulat per a liderar la nova etapa del PSC s'han apressat a prendre posicions després dels comicis del 20N amb vista al congrés de desembre i han revelat les seves prioritats a l'espera de saber avui si el portaveu del partit, Miquel Iceta, es presenta.

L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que és el candidat a priori més ben situat en la carrera per la primera secretaria, ha estat el més clar en les seves aspiracions i en la seva visió de com ha de ser el nou PSC que surti del congrés. Sense mitges tintes, ha demanat una renovació "total" amb noms nous al capdavant de l'executiva, a l'hora que s'ha postulat com a líder d'una candidatura unitària per dirigir el PSC i també com a eventual futur candidat a la Generalitat.

En menys de 48 hores, en les quals ha refermat la pluja de propostes per al congrés socialista, Navarro ha tingut declaracions creuades amb un altre dels candidats, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, emmarcat en l'ala més catalanista del partit.

Navarro va oferir dimarts a Ros formar part d'una candidatura unitària liderada per ell, a la qual cosa l'alcalde de Lleida va respondre amb una invitació del mateix tipus, però a la inversa.

Això no obstant, per a Ros, els "equips" i "la unitat", si es donen, han de fer-ho "a l'últim minut de l'última nit" del Congrés i no abans, perquè el debat se centri en les idees i no en els noms.

El tercer candidat dels quals s'han postulat fins ara, l'exprimer regidor de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena, s'ha mantingut al marge d'aquest encreuament de comentaris i ha mostrat el seu rebuig al fet que el debat precongressual es converteixi en "un ball de noms". Per a Elena, el debat fins al congrés ha de limitar-se a la renovació de cares, d'idees i de projectes que, segons la seva opinió, ha d'emprendre el partit. Per això, ha refusat pronunciar-se sobre si se sumaria eventualment a alguna de les altres dues candidatures fins ara presentades.