Els Col·legis d´Advocats catalans han signat aquesta tarda amb la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, els respectius convenis per a la prestació del Servei d´Orientació Jurídica al Ciutadà (SOJ) i del Servei d´Orientació a la Mediació (SOM) durant aquest any 2011.

La signatura s´ha dut a terme a la seu del Consell de l´Advocacia Catalana, per part dels degans dels Col·legis que encara no havien signat els convenis d´aquest any tot i haver arribat a un acord. Concretament, han signat el SOJ els Col·legis de Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Reus, Sabadell, Sant Feliu, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vic, mentre que a la signatura del SOM també s´hi ha afegit Lleida. El Col·legi d´Advocats de Barcelona, per la seva banda, ja va signar tots dos convenis amb anterioritat.

Amb la materialització d´aquests convenis, els Col·legis d´Advocats Catalans rebran les corresponents subvencions, per part del Departament de Justícia, per al finançament dels Serveis d´Orientació a la Mediació (SOM) que operen en el marc dels Serveis d´Orientació Jurídica (SOJ), gestionats pels diferents col·legis. Durant els sis primers mesos d´aquest any, els Col·legis d´Advocats catalans han enregistrat un total de 50.178 consultes d´orientació jurídica a través d´aquests serveis, que s´ofereixen de forma gratuïta. El Col·legi d'Advocats de Figueres n'ha tramitat 553.

El SOJ ofereix assessorament orientatiu al ciutadà davant qualsevol procediment, conflicte o dubte i informa també sobre les alternatives a la resolució de conflictes per la via jurídica -com és la mediació- i sobre el dret i la forma d´obtenir assistència jurídica gratuïta.

En els casos en què es pot evitar la via judicial contenciosa, els Col·legis deriven al ciutadà al SOM, que els informa dels avantatges de la mediació com a eina de resolució de conflictes sorgits de la convivència ciutadana i social o en l´àmbit familiar, i si estan interessats i compleixen els requisits, es designa un mediador o mediadora del seu partit judicial. A Catalunya hi ha 29 serveis d´orientació mediadora que funcionen en el marc dels serveis d´orientació jurídica dels col·legis d´advocats, on professionals especialitzats en mediació informen la ciutadania dels avantatges i del valor que pot aportar en molts casos aquesta forma alternativa de resolució de conflictes.