Els diputats del PSC al Parlament Europeu, Maria Badia i Raimon Obiols, han assegurat aquest dijous que sempre han votat i votaran a favor del reconeixement oficial del català a la Unió Europea i han reclamat iniciatives conjuntes per aconseguir-ho. "Fins a la present legislatura, tots els diputats catalans al Parlament Europeu sempre hem liderat conjuntament iniciatives per aconseguir aquest objectiu, sense fer-ne un ús partidista", ha argumentat Badia en un comunicat del PSC. Aquest dimecres l'Eurocambra no va admetre que es debatís sobre aquesta qüestió aprofitant el ple sobre l'ingrés de Croàcia.

Els eurodiputats catalans Ramon Tremosa, Raül Romeva i Oriol Junqueras van lamentar que "pressions d'última hora, molt possiblement dels dos grans partits espanyols", el PP i el PSOE, haguessin aconseguit que no es voti a la comissió d'Exteriors del parlament una esmena que reclama incorporar el català com a llengua oficial aprofitant l'entrada de Croàcia a la UE.

En un comunicat conjunt, els tres eurodiputats indicaven que el veto havia arribat "justament" quan havien aconseguit reunir les signatures "per aconseguir que el vot fos nominal, fet que obliga a registrar públicament el sentit del vot de tots i cadascun dels diputats" de la comissió, on hi ha Raimon Obiols (PSC) i Alejo Vidal-Quadras (PP).

Sobre la votació d'aquest matí en la Comissió d'Afers Exteriors del Parlament Europeu, en al•lusió a una esmena presentada per diputats catalans d'altres grups, Badia i Obiols han lamentat "actituds electoralistes i partidistes". Els serveis jurídics del Parlament Europeu han rebutjat la votació de l'esmena en comissió perquè no té una relació directa amb l'informe (que és sobre l'adhesió de Croàcia a la UE), ni és de la competència de la Comissió d'Afers Exteriors.

És per això que Obiols ha alertat sobre la desinformació que ha aparegut al voltant d'aquest tema i ha afirmat que "per avançar en el combat pel reconeixement del català, cal actuar units políticament, i fer-ho d'una manera jurídicament solvent".