Uns 300 farmacèutics s'han concentrat aquest dijous a la plaça de Sant Jaume de Barcelona en contra dels endarreriments en el pagament per part del Govern. Els apotecaris han buidat centenars de capses de medicaments davant de la Generalitat per escenificar que si no cobren la part subvencionada pel Servei Català de la Salut no podran subministrar les medicines. Sota el lema 'Si no cobrem, capses buides tindrem', els farmacèutics han cantat proclames en contra de les retallades i han mostrat la seva "unió" en la primera acció de protesta convocada a Barcelona per part de la Plataforma Farma. Els farmacèutics han alertat que els endarreriments estan dificultant la supervivència d'algunes farmàcies.

El Govern va anunciar el passat setembre que retardava en 30 dies més el pagament a les farmàcies d'aquells fàrmacs a càrrec del CatSalut. El portaveu de la Plataforma de Farmacèutics a Catalunya, Jaume Guillen, ha explicat que aquesta situació està provocant que moltes farmàcies estiguin "amb l'aigua al coll" perquè "no tenen diner líquid" per afrontar els pagaments als distribuïdors.

Ha recordat que el Departament de Salut és "el principal client" i ha alerat: "Si deixa de pagar no hi ha diners per comprar medicaments". Amb aquesta declaració Guillen ha volgut alertar que, a banda dels problemes econòmics que la situació suposa per als establiments, els ciutadans també patiran les conseqüències perquè no podran tenir disponibles tots els medicaments.

Guillen ha recordat que en el conjunt de Catalunya hi ha 40 farmàcies en suspensió de pagament i ha alertat que moltes altres estan "amb l'aigua al coll" i podrien acabar en la mateixa situació. Ha afegit que hi ha establiments que han hagut de tancar i que hi ha d'altres "en una situació límit". La situació també afectarà els treballadors, ja que segons el portaveu ja s'han acomiadat uns 1.500 i "hi haurà més acomiadaments". Altres problemes són afrontar el pagament de les pagues extres de Nadal o dels rebuts d'Hisenda, ha assegurat.

Demanen un esforç a la Generalitat

Davant d'aquesta situació, Guillen ha demanat un esforç a la Generalitat. Ha assegurat que són conscients que la situació econòmica del país és complicada però ha demanat que com a mínim el Govern els ajudi per aconseguir un crèdit col•lectiu amb les entitats financers.

Això no es va aconseguir fa aproximadament un mes ja que la Generalitat no va avalar l'operació. Guillen ha defensat que si s'aconseguís s'evitaria que sigui cada farmacèutic el que hagi de demanar un préstec i afrontar sol els interessos.

Guillen ha afegit que també és el moment d'encetar una reflexió sobre quin model d'oficina de farmàcia es vol, ja que ha assegurat que l'actual és "insostenible". El portaveu ha proposat per exemple avançar cap al cobrament de determinats serveis que actualment fan els apotecaris i pels quals no cobren, com realitzar determinades proves.

Totes aquestes reclamacions s'han pogut sentir aquest dimecres a la plaça Sant Jaume acompanyades de proclames com "Prou retallades" i "La farmàcia no pot més" i pancartes on es podia llegir "Menys ambaixades, més sanitat" i "Volem dispensar però no podrem", entre d'altres.