El nombre de víctimes mortals en accidents de trànsit ha baixat més d'un 57% en els últims deu anys, segons dades del Servei Català del Trànsit (SCT). En el mateix període, el nombre d'ingressats per lesions en sinistres viaris també s'ha reduït gairebé a la meitat. Tot i això, les defuncions en accidents són un terç de les que es donen entre la població de menys de 35 anys. Tot plegat es recorda per fer una crida a la conscienciació en el marc del sisè Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit, que es commemora el pròxim diumenge 20 de novembre.

Amb la commemoració d'aquesta efemèride impulsada el 2005 per l'Organització de les Nacions Unides es pretén atreure l'atenció de la població amb relació a les lesions derivades del trànsit. També es pretén destacar les mesures que cal adoptar per prevenir-les. Finalment es vol recordar als governs i al conjunt de la societat la responsabilitat envers la seguretat viària i la pròpia salut.

La prevenció i el tractament de les lesions derivades d'accidents de trànsit constitueixen un àmbit d'actuació prioritària per al Departament de Salut. Al costat d'altres departaments de la Generalitat es treballa en el desenvolupament de polítiques de salut i seguretat viària, on també participen les administracions locals i diverses organitzacions de persones afectades i de professionals.

Segons dades del Servei Català de Trànsit, en els darrers deu anys el nombre de víctimes mortals causades per col·lisions de vehicles de motor s'ha reduït més d'un 57%. Malgrat aquesta disminució, les defuncions derivades d'accidents viaris representen un terç de les morts registrades entre la població de menys de 35 anys. L'any 2010, es van registrar a Catalunya 381 víctimes mortals per accident de trànsit, mentre que el 2009 n'hi va haver 411.

Tractament de lesions causades per accidents de trànsit

Des de l'any 2000, el nombre de persones ingressades per lesions de trànsit ha disminuït un 48% a Catalunya, i ha passat de 9.499 ferits l'any 2000 a 4.948 el 2010.

El Departament de Salut ha presentat aquest novembre el nou Codi d'atenció als pacients politraumàtics i traumàtics greus (Codi PPT), que ha de millorar la manera com s'atenen aquestes lesions i reduir el temps necessari per iniciar les intervencions.

Segons un estudi de l'any 2009, el 53% d'aquest tipus de pacients traumàtics greus presenten lesions en les extremitats inferiors, el 45% presenten lesions toràciques i el 65% traumatisme cranioencefàlic.

Intervencions preventives com millorar les infraestructures, reduir la conducció sota els efectes de l'alcohol o altres drogues i a velocitat excessiva, promoure l'ús del casc, el cinturó de seguretat i sistemes de retenció infantil i proporcionar una atenció sanitària de qualitat són elements clau per reduir les xifres de sinistralitat.