L'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona va insistir ahir que la pacient de Girona que va morir després d'un vessament cerebral va rebre el tractament adequat per a la seva malaltia i va desvincular el cas dels ajustos organitzatius que aplica la Generalitat en els centres catalans.

En declaracions als periodistes, el director assistencial del Vall d'Hebron, Jaume Roigé, va assegurar que l'atenció a malalties urgents i greus no havia patit cap modificació derivada de la reorganització de serveis que aplica el Departament de Salut.

"No s'ha produït cap modificació dels serveis i l'evolució de la pacient no té res a veure amb el context econòmic actual", va subratllar Roigé.

Querella als jutjats

La família de la morta, Carmen Mesa, de 65 anys i de Girona, ha presentat una querella als jutjats de Barcelona contra el gerent de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona i el cap del servei de neurocirurgia del centre sanitari per vulnerar el dret constitucional de la pacient a rebre atenció sanitària.

Rafel Núñez, advocat de la família, va explicar que la querella no imputa una negligència mèdica als responsables de l'hospital, sinó que, per primera vegada en la democràcia, persegueix una decisió sanitària pel delicte de l'article 542 del Codi Penal.

Aquest article del Codi Penal en el qual es fonamenta la querella, encara no admesa a tràmit, castiga els funcionaris o càrrecs públics que impedeixin a altres l'exercici de drets civils reconeguts en la Constitució i les Lleis.

Segons la querella, la dona va passar per quatre centres (Hospital de Blanes, Josep Trueta de Girona, Vall d'Hebron i Clínic de Barcelona) abans de morir com a conseqüència d'una aneurisma.

Es tracta d'una dilatació arterial del cervell que pot derivar en una hemorràgia subaracnoidea i que té un índex de mortalitat d'entre el 40% i el 50% abans de l'hospitalització.

Segons Roigé, un dels elements clau que redueix la mortalitat de l'hemorràgia subaracnoidea espontània és evitar que es torni a sagnar, un factor que, segons el representant del Vall d'Hebron, no es va produir en el cas de la morta, contràriament al que afirma la querella.

Roigé va subratllar que els quiròfans d'urgències de Vall d'Hebron no estaven tancats i va detallar que es va derivar la pacient a l'Hospital Clínic per practicar-li una intervenció per tapar els vasos sanguinis perquè en aquest centre es disposa dels recursos tècnics més adequats i allà hi havia de guàrdia els millors especialistes.

El director assistencial de l'hospital barceloní va destacar que la derivació de pacients a altres centres és una pràctica "freqüent" per "optimitzar al màxim els recursos del sistema públic de salut català".