El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, ha demanat al sindicat Metges de Catalunya que torni a la taula de negociació. "No se'n sortiran bé d'aquest procés i crec que mai haurien d'haver convocat aquesta vaga", ha advertit Àlvarez. El secretari general entén que els metges tenen "raons més que sobrades" per a la convocatòria de vaga d'aquest dimarts i dimecres, però defensa la via del diàleg, tot garantint que es mantindran les seves reivindicacions. "No tancarem un acord de retallada de salaris amb la conselleria", ha assegurat. Àlvarez ha fet aquestes declaracions aquest dilluns al matí a Tarragona, abans de l'assemblea de delegats on s'ha exposat el preacord amb Foment del Treball.

"És infumable tot el que ha passat amb la sanitat pública i no podem condemnar els sanitaris per voler fer vaga". Josep Maria Àlvarez entén, però no comparteix, la convocatòria de vaga de Metges de Catalunya perquè considera que "no és una qüestió d'un col·lectiu, sinó del conjunt del sistema".

El secretari general de la UGT aposta per la "unitat d'acció" i assegura que el sindicat no acceptarà cap més reducció de sou. "Estem parlant d'una retallada el dia 22 amb retorn l'1 de gener, però no es tocarà ni la paga extra de Nadal ni cap retallada que no sigui compensada de forma immediata", ha especificat.

"En aquest sector hi ha molta més fragmentació que en altres", ha reconegut Àlvarez, que dóna crèdit al sindicat Metges de Catalunya per la representació que té, però alerta que "no s'ha de fer cas" d'altres convocatòries de vaga que tindran una "incidència mínima" -en referència a la CGT.

El secretari general de la UGT ha assegurat que el sindicat vol que "els metges estiguin ben representats" i, alhora, que "a la ciutadania se li retorni el servei". "Hi ha urgències col·lapsades, plantes d'hospitals tancades i triguen deu dies a donar-te hora pel metge de capçalera", ha posat d'exemple.

El preacord, a debat

La UGT ha signat, juntament amb CCOO i la patronal Foment del Treball, un preacord del tercer Acord Interprofessional de Catalunya (2011-2014). Per aquest motiu, el sindicat ha iniciat un procés d'assemblees informatives pels territoris per debatre el preacord i sotmetre'l a referèndum.

Des de dilluns passat i fins aquest divendres, els delegats poden votar a través d'Internet, i els dies 21 i 22 de novembre ho podran fer de manera presencial a les seus territorials del sindicat. L'assemblea amb delegats de Tarragona per exposar el preacord s'ha fet a la Facultat de Jurídiques de la URV.

El preacord estableix que sindicats i patronal són els que marquen les regles generals del mercat de treball a través de la negociació col·lectiva. "Fins ara s'ha utilitzat massa el BOE i poc la relació entre empresaris i sindicats, i per això crec que el preacord és un avenç molt important", ha dit Àlvarez.

Com a canvis concrets, s'ha introduït que el Tribunal Laboral de Catalunya tindrà plena competència, que els arbitratges seran col·lectius, i que l'absentisme estarà en el punt de mira -cobrint, "sense represàlies", els treballadors malalts i deixant sense cobertura aquells que ho simulin-, entre d'altres.

Prèviament a l'assemblea, el secretari territorial de la UGT, Jordi Salvador, ha aprofitat per desmentir rotundament una notícia publicada en un mitjà de comunicació, segons la qual Salvador havia presentat la seva renúncia al càrrec. "Durant la meva gestió no he rebut mai ni un vot en contra", ha etzibat.