Ja ha passat un mes des de la tarda en què es va conèixer que dues cooperants espanyoles de Metges Sense Fronteres (MSF) havien estat segrestades al campament de Dadaab, a Kenya, on estaven treballant en el projecte de construcció d'un nou centre mèdic. Una de les dues noies, Montserrat Serra, de 40 anys i nascuda a Palafrugell, va ser la primera que va ser identificada, mentre que el nom de Blanca Thiebaut, de 30 anys i madrilenya de naixement, no va sonar fins l'endemà. L'angoixa de no saber on han estat portades ambdues cooperants continua fins al dia d'avui, quan ja fa un mes que van ser segrestades a 100 quilòmetres de la frontera de Somàlia.

Durant la primera setmana posterior es va especular molt sobre l'autoria i les possibles localitats on es podrien trobar les dues noies. Des del govern de transició somalí es va filtrar que el segrest havia estat obra de la milícia rebel Al-Shabab, vinculada a Al-Qaeda, i que aquesta havia traslladat les cooperants fins a la localitat de Kismayo, a Somàlia. Des de MSF s'han volgut desmentir aquesta setmana totes aquestes informacions, ja que consideren que provenen d'una part implicada en el conflicte armat que hi ha a la zona. "Es va afirmar que les noies estaven a Kismayo i que qui els hi havia portat era Al-Shabab. Això no té res de cert. És una informació del govern, un actor que està directament involucrat en el conflicte somali". De fet, arran del segrest de Mone Serra i Blanca Thiebaut, l'exèrcit kenyà va iniciar un desplegament per terres somalis. Al Shabab, per la seva banda, va emetre un comunicat una setmana més tard on negava "categòricament totes les acusacions relacionades amb el segrest de turistes i cooperants a Kenya".

Des del primer moment en què es van tenir notícies del segrest, la família de Mone Serra no ha volgut fer cap mena de declaració. L'alcalde de Palafrugell, però, s'ha anat trobant amb ells habitualment. "Ens hem anat veient amb la família perquè moltes vegades coincidim al hòquei. Ells estan en contacte amb els qui porten aquest assumpte, però no volen dir res", va afirmar el batlle palafrugellenc, Juli Fernàndez, qui va afegir que darrerament no hi ha hagut cap novetat ni cap informació d'on podrien estar les cooperants.

En la mateixa línia es va expressar MSF, qui continua mantenint una estratègia cautelosa. "No farem cap declaració. Durant el mes s'han emès algunes informacions que no són del tot certes i nosaltres preferim no fer cap valoració".

Després del segrest, MSF va retirar-se del campament de Dadaab. L'organització va desvincular-se, a més, dels posteriors moviments de l'exèrcit kenyà a territori somali i va emetre un comunicat on expressava la seva preocupació "perquè qualsevol ús de la força que es vulgui relacionar amb el segrest pugui posar en perill la seguretat i l'alliberament" de la catalana Montserrat Serra i la madrilenya Blanca Thiebaut.

Una professora estimada

A més de les tasques humanitàries que realitza amb organitzacions com MSF i diferents entitats benèfiques i de cooperació del Baix Empordà, Montserrat Serra Ridao, Mone, va ser durant molts anys professora de tecnologia a l'Institut de l'Escala. Els alumnes amb qui va poder parlar Diari de Girona el dia posterior al segrest la recordaven com una professora oberta i molt simpàtica amb els alumnes. "Era un noia que forma part de col·lectius de cooperants i que sempre porta samarretes de solidaritat i d'aquest tipus", explicava una exalumna. Montserrat Serra ha treballat a l'IES el Pedró de l'Escala més de 10 anys, i aquest curs havia demanat l'excedència per poder-se dedicar a projectes com el de Metges sense Fronteres. De tot això ja fa un mes. El Ministeri d'Assumptes Exteriors espanyol continua treballant per poder alliberar les noies i tornar-les cap a casa, però de moment no hi ha cap novetat sobre on es troben. Mentrestant, familiars i coneguts continuen a l'expectativa de poder celebrar com més aviat possible el seu retorn.