Un jutge de Barcelona ha condemnat la Generalitat a pagar 70.000 euros a un menor a qui una mala intubació va provocar problemes respiratoris durant mesos. El noi de 13 anys va ser operat del cor a l'Hospital Sant Joan de Déu de Sant Joan Despí el 2002. Se'l va intubar, cosa que posteriorment li va provoca un estretament de les vies respiratòries, que li va provocar vòmits, dificultats respiratòries i infeccions durant mesos. El Servei Català de la Salut (SCS) va rebutjar la reclamació inicial, però la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat va admetre que el pacient havia patit danys desproporcionats. Tot i així, el SCS va rebutjar la reclamació i va voler arribar a judici, que ara ha perdut.

Segons ha publicat 'El Punt Avui', poques setmanes després de l'operació del novembre del 2002, el noi ja va presentar problemes respiratoris, de vòmits i fins i tot infeccions. Se li va fer una traqueotomia, i setmanes després un tractament amb làser. Poc després se li va col•locar un tub perquè pogués respirar millor. Però contínuament tenia problemes respiratoris, cosa que li va agreujar els problemes de comportament i personalitat que ja patia, i que el va portar a idees d'autolesions, fòbies impulsives, retencions urinàries i trastorn de la conducta alimentària. Finalment, l'octubre del 2004 se li va implantar una cànula traqueal.

La reclamació de 250.000 euros de la família va ser inicialment desestimada pel SCS. Però un dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat va acceptar que el pacient havia patit danys "desproporcionats". Tot i no acceptar que hi havia hagut 'mala praxi' mèdica, sí que assumia que hi havia d'haver una compensació de 70.000 euros al menor. Per tot això, el Jutjat Contenciós-Administratiu número 11 de Barcelona ha donat la raó a la família i ha imposat a la Generalitat i a l'hospital Sant Joan de Déu la indemnització de 70.000 euros.