El Consell de Ministres va aprovar ahir la creació de les dues societats que s'encarregaran d'actuar com a consells rectors dels aeroports de Madrid-Barajas i de Barcelona-el Prat en la concessió de la gestió de les dues instal·lacions, de tal forma que aquest últim tindrà majoria catalana.

Les dues societats estaran participades al 100% per Aena Aeroports i tindran la responsabilitat dels respectius contractes de concessió dels serveis aeroportuaris de les dues infraestructures.

També s'encarregaran de dur a terme el seguiment del desenvolupament dels contractes de cadascun dels aeroports i portaran a terme les funcions que li corresponguin en aquest procés a Aena Aeroports.

El vistiplau del Govern preveu que en el si de cada consell rector calgui comptar amb el vot favorable de dos terços del nombre dels seus membres, i es tindrà en compte el vot dels representants de les institucions catalanes i madrilenyes, que posseiran una posició determinant.

El Consell d'Administració del Consell Rector de l'aeroport de Barcelona estarà integrat per nou membres, dels quals dos seran a iniciativa de la Generalitat de Catalunya, quatre proposats per Aena Aeroports, i un pel municipi de Barcelona, un altre per l'àrea metropolitana, i un tercer designat pels agents econòmics de la província i de la Comunitat.

Pel que fa a l'aeroport de Madrid-Barajas, el seu Consell Rector comptarà també amb nou membres, dels quals dos seran nomenats per la Comunitat de Madrid, quatre seran designats per Aena Aeroports, i un per l'Ajuntament de Madrid, un altre per les administracions locals dels ajuntaments pròxims a l'aeroport, i un tercer elegit per les forces empresarials de la Comunitat.

Els consells s'encarregaran, fonamentalment, d'autoritzar els préstecs participatius o altres mitjans de finançament a llarg termini de la societat concessionària; aprovar la liquidació del cànon a abonar pel concessionari i supervisar l'adequada conservació de la infraestructura.

També es col·laborarà amb la societat concessionària per desenvolupar l'estratègia oportuna en l'àmbit comercial i competitiu, i se supervisarà el control econòmic financer de la concessió.

Cada consell podrà elegir-ne, entre els nou representants, un d'ells que desenvolupi les funcions de president del mateix.

Després d'aquest anunci, els principals representants de la societat civil catalana es van reunir ahir per reclamar una gestió individualitzada per a l'aeroport de Barcelona-El Prat que no estigui vinculada amb el seu homòleg madrileny de Barajas.

Aquesta trobada va commemorar el quart aniversari del qual es va celebrar en el mateix escenari i amb els mateixos protagonistes per reclamar la conversió del Prat en un hub de connexions internacionals.