Dimarts els sindicats sanitaris presentaran una proposta final a Josep Prat, l'home fort de la Conselleria de Salut. Si no és acceptada, cosa probable, podrien convocar una vaga per als propers dies 15 i 16 de novembre, segons han informat diverses fonts directament relaciones amb les negociacions, a dia d'avui fallides.

La ruptura seria deguda al fet que Prat i Boi Ruiz es neguen a presentar el pressupost de la seva conselleria per al 2012, reclamats pel personal com a garantia que l'any vinent no hi haurà més retallades. Si es produeix la ruptura definitiva de negociacions, el conseller de Salut haurà d'anunciar, quan es tanqui el pressupost d'enguany, que hi ha hagut una forta desviació. Podria ser de centenars de milions. Una font va afirmar que podria arribar als 500 milions d'euros. Prat i Ruiz farien un altre ridícul monumental.

Aquest incompliment brutal d'un pressupost, ja restrictiu, seria causat per un excés en la despesa farmacèutica i en personal, atès que, en aquest darrer apartat, el capítol primer, les retallades previstes per la Generalitat per enguany no es podrien dur a terme.

El pressupost de farmàcia era una partida oberta, és dir només estimada. El compliment parcial del pressupost de farmàcia donat a conèixer el passat mes d'octubre, mostrava que ja en aquella data s'estava prop d'arribar a la quantitat estimada per a tot el 2011. Per tant, és segur que a fi d'any hi haurà una forta superació de la despesa farmacèutica estimada. Avui es difícil precisar en quant se sobrepassarà aquesta despesa perquè la setmana passada va entrar en vigor una norma estatal, ja practicada a Catalunya, des dels temps del Tripartit, sobre les receptes basades en el principi actiu de cada medicament. Implica el consum preferent del producte més barat.

Si, com sembla probable, el personal sanitari no accepta més retallades salarials, relatives, de forma immediata, a la paga extra de Nadal, l'incompliment del pressupost també serà per excés de despesa salarial. En qualsevol altre país, això comportaria el cessament dels màxims responsables polítics. Malgrat que el tancament del pressupost de l'any anterior sols ser el mes de febrer, les faves ja estarien ben comptades. El ja nul crèdit gestor de Prat i de Ruiz continuaria anant vers el menys infinit.

Prat ha estat confiant que podria convèncer als dirigents del Sindicat de Metges de Catalunya(SMC) i que això arrossegaria a tots els altres sindicats. Però no ha estat així. Abans Prat havia tingut bones relacions amb l'antic secretari general del SMC, Patricio Martínez, que ara viu fora de Catalunya. Posteriorment, va establir una bona relació amb el seu successor, Antonio Gallego, de qui fa setmanes que no se sap on està, sembla que afectat d'una malaltia que, en principi, no seria greu.

Ara les negociacions per part del SMC les porta Albert Tomàs, el qual ha de tenir en compte una forta pressió de les bases del sindicat, profundament irritades per les declaracions i per la política de Ruiz. Segons una font, consideren les manifestacions de Ruiz "insolents i ofensives per a tots els catalans". A més, afirmen, que "ja ara molts metges no som ni tan sols 'mileuristes' com podem acreditar documentalment".

Prat i Ruiz han intentat fer creure als metges que tindran una "autonomia de gestió", si bé no l'han especificat. Els metges no s'ho han cregut. Prat i Ruiz han estat comptant amb el suport tàcit del Col·legi de Metges de Barcelona, el qual s'ha comportat de manera molt diferent al de Girona. Aquest darrer va donar a conèixer una nota oficial impecable i totalment contraria a les retallades.

Les accions del personal sanitari contra la conselleria són infinites. Un grup de metges fins i tot ha redactat un escrit dirigit al Cardenal Arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Tarraconense, Cardenal Martínez Sistach, demanant-li la seva "empara" i manifestant que "ara (amb les retallades) s'està posant en perill, ben fàcticament, el dret a la vida". Ahir ja havien recollit més de vuit-centes signatures.

D'altra banda, ahir es va celebrar a les Cotxeres de Sants de Barcelona una assemblea de personal sanitari de l'Atenció Primària de Catalunya. Hi varen assistir entre 200 i 300 persones. Donaran a conèixer un manifest molt dur contra Prat i Ruiz.

La propera setmana serà definitiva per a una fase d'un combat, provocat i iniciat des de la Generalitat, per canviar un dels ben pocs serveis públics catalans que és (o era) realment eficient i estimat per la immensa majoria de ciutadans. Els serà difícil.