El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va denunciar ahir l'"apagada sanitària" que es va produir en aquest pont de Tots Sants a Catalunya, mentre que el president de la Generalitat, Artur Mas, va justificar la reducció d'activitat i va acusar el PSC d'infondre "por".

En la sessió de control al president català, en el ple parlamentari, Nadal va relatar que dilluns passat va anar a visitar un pacient a un hospital i va constatar la "trista desolació solitària" que presentava el centre hospitalari.

Segons Nadal, la "reducció sensible de l'activitat" ha portat que es percebi una "degradació" en el servei: "L'apagada sanitària és un autèntic disbarat", va denunciar. En la rèplica, Mas es va mostrar indignat pels termes emprats per Nadal en alertar que el sistema sanitari català està en "perill".

Mas va acusar els socialistes de transmetre una imatge del sistema sanitari que "no es correspon amb la realitat" i "ficar la por al cos de la gent" a base de "pura demagògia".El president català va enlletgir al PSC aquesta actitud més pròpia de formacions sense experiència de govern: "Vostès haurien de tenir més compte amb com presenten les coses. Em sorprèn que parlin d'apagada sanitària, com si el sistema sanitari s'hagués fos".

Sobre el fet que els hospitals de l'ICS reduïssin dilluns la seva activitat i funcionessin com si es tractés d'un dia de festa en concentrar els permisos dels professionals en cinc dies, vigília de festes o ponts, en què baixa l'activitat assistencial, Mas va justificar la decisió presa.

El president català va destacar que en els dies de pont se solen anul·lar el 80 % de les visites programades amb especialistes, per la qual cosa, "si cal estalviar, millor fer-ho quan hi hagi menys perjudici".A més, aquest dilluns passat, segons que va recalcar, "les urgències es van atendre, els malalts estaven atesos, les visites es van fer i els serveis van funcionar amb normalitat".D'altra banda, Artur Mas, va prometre tenir una "actitud de col·laboració lleial" amb un possible Govern presidit per Mariano Rajoy després de les eleccions del 20 de novembre, sempre que siguin atesos els "interessos de Catalunya". El ple va aprovar el seu pressupost per al 2012, que representa una retallada del 12,34% respecte a l'any 2011 i que, entre altres mesures, suposa que els diputats perdran una de les seves catorze pagues. El pressupost de la cambra per a l'any vinent, aprovat amb el suport de tots els diputats excepte dels tres de Solidaritat Catalana, se situa en 52,2 milions d'euros, fet que representa 7,3 milions menys en relació amb aquest any.A més de la supressió d'una paga, es reduirà per primera vegada un 5% la subvenció anual per al funcionament dels grups parlamentaris, així com una rebaixa del 84,34% en el capítol d'inversions.