La vicepresidenta del Govern i titular de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha avançat que la Llei de Governs Locals que s'aprovarà al llarg del 2012 preveu reduir competències d'aquells municipis que no tenen "prou preparació per desenvolupar-les" ja sigui perquè son localitats amb poca població, o bé perquè compten amb un nombre reduït de regidors o de persones que sustenten l'ajuntament. En declaracions al programa de la Caixa dels Trons, produït per l'ACN, Ortega ha posat la gestió de l'aigua potabilitzadora, els residus i, fins i tot, la policia local com a exemple d'aquest tipus de competències que es podrien suprimir en alguns municipis.

La vicepresidenta del Govern descarta obrir el debat sobre si s'han de reduir el nombre dels 947 municipis de Catalunya, creu que "no sentit" i que no seria una mesura per estalviar recursos. Ortega ha apuntat que la prioritat ha de ser mancomunar serveis. "Tenim un deure cap a molts petits municipis que tenen un equip de gent al front que treballa de manera altruista i que, segurament, els hi falta una mica de formació", davant d'aquesta situació ha assegurat que l'administració els ha de facilitar l'exercici d'algunes competències.

La nova Llei de Governs Locals , que té l'objectiu d'establir un "mapa competencial", s'ha de treballar, segons Ortega, amb l'objectiu d'aconseguir un doble acord, un consens polític i un consens territorial. La vicepresidenta ha explicat que la norma portarà canvis en l'administració però preservant l'equilibri territorial i l'asimetria de Catalunya per complir el principi pel qual "visquin on es visquin les persones han de tenir les mateixes oportunitats".

Tot i no detallar les modificacions de la nova llei, la vicepresidenta ha avançat que hi ha municipis que no tenen prou preparació per desenvolupar una sèrie de competències i, en aquest sentit, ha apostat per posar l'accent en l'austeritat i en l'optimització de recursos. Preguntada per quin tipus de competències es podrien eliminar en municipis concrets, la vicepresidenta ha posat tres exemples: la gestió de l'aigua potabilitzadora, els residus i, fins i tot, la policia local.

Segons Ortega, hi ha pobles a la comarca de l'Urgell que ja potabilitzen l'aigua i la distribueixen conjuntament així com també hi ha localitats que s'han plantejat compartir la policia local. "Es tracta de municipis que abans no tenien segurament policia local i poden tenir l'oportunitat de fer-ho", ha explicat.

D'altra banda, en referència als serveis que ofereixen els municipis ha manifestat que hi ha ajuntaments que tenen uns "macroequipaments" que en aquests moments no es poden mantenir i ho ha atribuït al fet que "s'han fet equipaments més propis d'un país ric quan no érem un país ric". "Hi ha alguns ajuntaments que donen tants serveis que és impossible sostenir-los", ha constat. I davant d'aquesta situació ha plantejat dues possibles solucions: o es comparteixen els equipaments entre municipis o es tanquen.

Ortega ha explicat que la mancomuniació de serveis entre ajuntaments ja s'està fent actualment i ha posat l'exemple de tres municipis de l'Empordà que comparteixen equipaments. "Jo tinc un teatre, tu una piscina i l'altre una llar d'infants, a partir d'aquí podem treballar per optimitzar recursos i facilitar que els ajuntaments més petits puguin oferir els serveis amb garanties" ha exposat de manera gràfica.

La vicepresidenta ha manifestat la voluntat de comentar la Llei de Governs Locals amb els partits polítics abans que la norma es tramiti al Parlament, i ha insistit en la necessitat d'arribar a un consens territorial i polític. En aquest context, ha fet una crida a deixar de banda les posicions partidistes i a ser valents per poder tirar endavant una "aposta innovadora".