El cap de llista d'ICV-EUiA a les eleccions generals, Joan Coscubiela, ha emplaçat la resta de candidats a fer un debat monogràfic sobre el sistema sanitari català. Coscubiela ha assegurat que és "absolutament fals" que s'hagi estirat més el braç que la màniga i ha criticat que el Govern no doni més alternatives que les "retallades". "El nostre sistema no necessita retallades, sinó més recursos", ha indicat durant la roda de premsa que aquest dilluns ha fet a la seu de l'Agència EFE a Barcelona. El candidat d'ICV-EUiA ha lamentat que hi hagi candidats, com Josep Antoni Duran i Lleida, que no volen parlar del finançament de la sanitat durant la campanya perquè els pot perjudicar electoralment.

"Es vol discutir poc d'aquesta qüestió. Fins i tot Duran i Lleida contesta que no vol expressar les seves opinions perquè, si ho fes, molt probablement perdria les eleccions. És l'insult més important que he sentit a la democràcia i a la intel•ligència dels ciutadans", ha dit el cap de llista ecosocialista. Del candidat de CiU a les properes eleccions generals, Coscubiela també ha explicat que es tracta de la persona "menys indicada" per criticar el PER andalús, els quilòmetres d'autovia o de línia ferroviària d'alta velocitat que hi ha a l'Estat o dels peatges a les carreteres catalanes, perquè "Duran hi ha votat a favor al Congrés dels Diputats".

Joan Coscubiela també ha parlat de les darreres declaracions del candidat d'ERC al Senat, Moisès Broggi, en les quals defensa la necessitat del copagament. Una opció que Coscubiela ha afirmat "categòricament" que el copagament (o repagament) provoca en els països que l'apliquen "molta més despesa i de manera més injusta". El copagament, el finançament de la sanitat i les retallades formarien part d'aquest debat monogràfic que el candidat ecosocialista ha demanat a la resta de caps de llista.

Amb el debat, Coscubiela vol demostrar que el sistema de salut català "no està sobredimensionat", ha que Catalunya és de les comunitats que "menys gasta" i el conjunt de l'Estat es troba "a la part baixa de l'OCDE" en despesa sanitària. Fins i tot ha indicat que "hi ha marge per incrementar els recursos necessaris per a la sanitat". Segons Coscubiela, hi ha accions "racionals" que poden fer millorar el sistema com, per exemple, reduir les visites burocràtiques als ambulatoris perquè els treballadors demanin els certificats d'altes i baixes mèdiques; o utilitzar millor les tecnologies de la informació perquè els malalts crònics que acudeixen als especialistes no hagin de repetir una i altra vegades les mateixes proves.