El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha comunicat per carta aquest dimecres al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que tornaran el proper mes de setembre a l'antic sistema de pagament de la Renda Mínima d'Inserció (RMI) per tal de garantir-ne el cobrament el dia 1 de cada mes. De fet, el Govern ja havia anunciat que el canvi era temporal i que el pagament es tornaria a fer per transferència bancària a partir del setembre. D'altra banda, el Síndic demana que, abans que la Generalitat deixi de pagar o congeli el pagament del subsidi, es resolguin els expedients de totes les persones que l'administració consideri que no gaudeixen de les condicions per rebre la renda mínima.

El Síndic de Greuges considera que la demora del pagament del subsidi pel Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció (PIRMI) ha ocasionat una "vulneració de drets a les persones afectades" i per això Ribó va recomanar al Govern el passat 9 d'agost que el canvi en el sistema de pagament de la renda mínima no tingués continuïtat en els propers mesos.

El Síndic va obrir una actuació d'ofici per valorar les conseqüències pels beneficiaris del fet que el sistema de pagament de l'RMI del mes d'agost es fes mitjançant l'enviament a domicili d'un xec nominatiu enlloc d'un ingrés directe a un compte corrent.

Rafael Ribó, que s'ha mostrat satisfet amb la decisió del conseller, està a l'espera de rebre les dades finals de tot aquest procés excepcional. Així, també ha demanat al conseller Mena que la Generalitat actuï amb la màxima celeritat per garantir que aquelles persones que encara no han cobrat la renda del mes de juliol i en segueixin tenint dret, la cobrin d'immediat i no deixin de percebre les futures. Aquest suggeriment es fa d'acord amb el principi que l'actuació de les administracions públiques s'ha de regir per principis d'eficàcia i celeritat.

La propera setmana, un equip del Síndic es reunirà amb un equip del Departament d'Empresa i Ocupació per analitzar les diverses casuístiques plantejades arran de la modificació el passat mes d'agost en el sistema de pagament de l'RMI.