L'Ajuntament de Barcelona ha inaugurat aquest diumenge el monument en memòria dels gais i lesbianes i de les persones transexuals perseguides i que han estat víctimes de repressió. Després de la polèmica sobre la seva possible ubicació a la Sagrada Família, el monument s'ha ubicat al costat de l'entrada per l'Avinguda del Marquès de l'Argentera al Parc de la Ciutadella. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha afirmat en la inauguració que Barcelona diu amb aquest monument que mai oblidarà a les víctimes de la discriminació. Així mateix, ha dit que encara queda un trajecte per avançar i fer que la igualtat sigui quotidiana i creure que tots som iguals.

Aquest monument és una vella reivindicació del moviment de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) i té la forma triangular amb unes mides de 4 metres per 3 i per 3. A la pedra s'hi pot llegir: 'En memòria dels gais, les lesbianes, i les persones transsexuals que han patit persecució i repressió al llarg de la història'. La forma triangular, com ha explicat Hereu, ha persistit com a símbol d'aquest col·lectiu des que el van fer servir en els camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial.

Hereu ha destacat que mai oblidaran la gent que avui ha fet possible que hi hagi aquest espai de llibertat, reconeixement i homenatge. 'Avui tots plegats volem emetre un missatge que no oblidarem mai a la gent que va lluitar perquè es pugui gaudir de molts drets des de la llibertat'. Ha afirmat que s'ha de recordar a la gent que ho va donar tot per la llibertat i ha posat com exemple que des del consistori es pugui casar a gais, lesbianes i transsexuals des de la normalitat. Ha ressaltat que el monument 'es una declaració d'intencions de que Barcelona mai oblidarà'.

L'alcalde ha dit que encara queda un trajecte per avançar i aconseguir que la igualtat sigui quotidiana i creure que tots som iguals. 'Hem de recordar que al Mar Mediterrani hi ha molts països que aquest acte no es podria fer', ha assenyalat. Per això, l'alcalde de Barcelona ha declarat que la democràcia ha d'avançar en la mediterrània perquè 'serà així com es podrà fer reals la igualtat entre persones diferents'.

Un dels moments de tensió ha estat quan abans de la intervenció d'Hereu un grup de veïns del barri de la Trinitat ha aparegut en el mateix lloc on se celebrava l'acte. L'alcalde els ha demanat silenci per no mesclar l'acte que s'estava celebrant en aquell moment amb la seva reivindicació. Després, Hereu ha mostrat el respecte per als veïns que s'han manifestat 'per a un barri millor'. 'Un acte i l'altra no anaven en contra sinó el treballar per una ciutat millor'.

El candidat de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha remarcat que 'posar aquest monument aquí és un acte de justícia i és bo que hi hagi la màxima unanimitat' i consens al respecte.

El candidat d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha recalcat que el collectiu de gais i lesbianes de Barcelona ha fet una esforç i una lluita tenaç i molt callada per posar fi a la discriminació i a una desigualtat. Gomà ha assenyalat que es devia en aquest col·lectiu un reconeixement públic.

Sobre la polèmica de la seva ubicació, l'alcalde de Barcelona ha insistit en que la Sagrada Família 'no era un bon espai' per aquell monument perquè 'no volia mesclar missatges'. Mentre, Gomà no creu que el Parc de la Ciutadella sigui el millor emplaçament per aquest monument ja que Barcelona té molts emplaçaments simbòlics i molt dignes. No obstant, això, ha dit que aquest parc 'és un emplaçament fantàstic'. Per la seva part, Trias ha manifestat que 'era un despropòsit i una situació negativa que no tenia sentit i al final s'ha pres una decisió intel·ligent que era fer-ho en un lloc on tothom hi estigui d'acord'.