Els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra han incorporat nou armament. La policia ha comprat entre deu i quinze llançadors amb l'objectiu de relegar les escopetes de pilotes de goma a l'última opció. Es tracta d'una arma amb estètica similar a la d'un subfusell que, segons ha pogut saber l'ACN, permet disparar amb total precisió a una distància de fins a 50 metres. L'altra novetat del nou armament és el tipus de munició. Els projectils, que són com una pilota de golf partida per la meitat, no reboten després del primer impacte i eviten danys a terceres persones. Tot i que la Brigada Mòbil de la Policia té l'armament des de fa mesos, encara no s'ha utilitzat perquè s'ha de modificar un reglament intern.

Ja fa mesos que els Mossos d'Esquadra de la Brigada Mòbil, coneguda com els antidisturbis, van adquirir entre deu i quinze llançadors GL06-LL de l'armamentista suïssa Brügger & Thomet. Es tracta d'un model que la policia ha comprat per tenir una alternativa al llançament de les pilotes de goma i, en tot cas, relegar-ne l'ús a l'última opció. És a dir, que malgrat la incorporació dels GL06-LL, els antidisturbis dels Mossos continuaran utilitzant les escopetes clàssiques de pilotes de goma per dispersar multituds violentes.

Els nous models són compactes, estan fets de polímer i només pesen dos quilos cadascun. Cada llançador té un valor al mercat al voltant dels 1.800 euros. Es tracta d'una arma de 40 mil·límetres que incorpora un visor 'aimpoint micro T1' i destaca per la precisió dels projectils. Segons Andreu Soler, de Soler & Associats, que és el distribuïdor espanyol de Brügger & Thomet, un tirador expert és capaç de 'fer blanc contra un objecte de 15 centímetres quadrats a 50 metres i disparar una vintena de projectils en només un minut'. Soler destaca que aquesta 'precisió' permet que la policia pugui 'controlar individus agressius' fent microcirurgia en grans multituds.

Amb precisió i sense rebot

Els llançadors GL06-LL que ha adquirit la Brigada Mòbil disparen uns projectils que només distribueix el fabricant de l'arma. Sembla mitja pilota de golf enganxada a una base de plàstic i que no necessita cartutx per ser disparada. Quan l'arma escup el projectil, la baina, que és la part de plàstic inferior, queda dins del llançador mentre que l'altra part surt disparada. La punta està feta de 'foam', espuma viscoelàstica de poliuretà d'alta densitat, el mateix material amb què es fabriquen els coixins que s'adapten a la forma del cos. .

Aquest disseny fa que els projectils no rebotin després del primer impacte i això evita possibles danys a terceres persones. Aquest és el gran avantatge en relació amb la munició que fins ara s'ha utilitzat amb les escopetes de dotació italianes Franchi PA6 i Fabarm SDASS i la nord-americana Remington 870, que fan servir pilotes de cautxú massís d'alta densitat, que són les popularment conegudes com 'pilotes de goma'. Uns projectils de trajectòria aleatòria i imprevisible.

De cintura en avall

La regulació actual per a les pilotes de goma que els Mossos han utilitzat fins ara indica que els projectils només es poden disparar a 50 metres de distància de l'objectiu i previ rebot. Aquest reglament, però, encara s'ha d'adaptar als nous llançadors. Fonts del Departament d'Interior consultades per l'ACN confirmen que la Direcció General de la Policia treballa per modificar el reglament, anomenat PNT, i que les armes sortiran al carrer quan s'hagi acabat aquest procés. La normativa per a l'ús de les noves armes fixarà clarament que els Mossos només podran dirigir els projectils perquè impactin de cintura en avall.

Entre els diferents tipus de munició disponible, n'hi ha d'impacte (convencional), la marcadora (tenyeix l'objectiu amb pintura per poder-lo identificar després de disparar-li) i els gasos lacrimògens. Tot i això, les mateixes fonts han confirmat a l'ACN que la policia catalana només dispararà la munició d'impacte.

Els primers de l'Estat

Els Mossos són els primer dels cossos i forces de seguretat de tot l'Estat que ha comprat aquest model. Tot i això, segons fonts consultades per l'ACN, a l'estat espanyol la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia també sospesen la possibilitat d'incorporar els llançadors.

L'impacte adorm la cama durant hores

El fabricant ha provat els efectes de l'impacte del projectil sobre el cos humà. Segons un informe mèdic, l'impacte 'no és letal ni provoca danys permanents'. En cas que l'impacte es produeixi directament a la part superior del genoll i es dispari a 30 metres de distància entre l'objectiu i el tirador, el projectil provoca una 'inhibició muscular temporal', és a dir, que impedeix caminar ni estar-se dret. Al cap de trenta segons, la inhibició comença a anar-se'n a poc a poc i apareix el dolor. Unes hores després, la persona que rep l'impacte pot començar a caminar, però amb coixesa. Soler assegura que l'avantatge d'aquestes noves armes és que 'la munició està especialment dissenyada per ser no letal, les lesions que provoca són menors i, en canvi, l'individu queda temporalment inhabilitat'.

Segons l'estudi, el dolor és imperceptible al cap de tres dies i l'àrea de l'impacte només pot fer mal si es pressiona amb els dits. Al cap d'un mes i mig ha desaparegut qualsevol possible molèstia. La inhibició muscular temporal impedeix que el múscul respongui i, per tant, també és efectiva en el supòsit que l'objectiu tingui alta resistència al dolor o que estigui sota els efectes de drogues com la cocaïna. 'La inhibició és especialment eficaç en persones que estan sota els efectes de les drogues i que tenen una gran tolerància al dolor', assegura Soler. El distribuïdor dels llançadors afirma que l'impacte fa que 'el muscle no respongui temporalment a les ordres que li dóna el cervell, amb la qual cosa es pot controlar l'agressor més fàcilment i amb menys lesions que amb els mètodes tradicionals'.

Origen

Els llançadors que han adquirit els Mossos tenen l'origen en l'escalada de violència urbana del 2005 a la perifèria de París. Els disturbis van obligar el govern francès a decretar el toc de queda, una decisió excepcional des de la revolta del maig del 68. Una decisió que es va prendre després de nits consecutives amb milers de vehicles cremats diàriament i edificis públics incendiats per tot el país. Un cop superat aquest episodi, la policia francesa es va dirigir al fabricant Brügger & Thomet i, segons ha confirmat l'empresa a l'ACN, els llançadors es van desenvolupar a partir de les exigències dels cossos i forces de seguretat gals.

França avala el B&T GL06

És precisament per això que França és el principal client d'aquesta arma de factoria suïssa. Segons la marca, la Policia Nacional francesa i la Gendarmeria disposen de 5.000 unitats del GL06. L'adquisició més recent ha estat per part de la policia de Sud-àfrica, que en va comprar prop d'un miler per al dispositiu de seguretat amb motiu del Mundial de Futbol de l'any passat. Entre els clients de Brügger & Thomet que també disposen del llançador s'hi compten la policia hongaresa (200), la portuguesa (45), la croata (50) i els exèrcits de d'Estònia (200) i Eslovènia (35). D'altra banda, El Regne Unit, Holanda, Noruega, Itàlia, Grècia, Àustria i Corea avaluen la incorporació de l'arma.