La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat ha comunicat formalment als sindicats que retallarà un 61% l'oferta de places d'oposició a Secundària, passant de les 3.196 compromeses pel conseller Ernest Maragall a 1.245, les que es convocaran aquest any. Des del Departament d'Educació s'ha confirmat la notícia a l'ACN i s'ha justificat la retallada en la crisi econòmica.

Les 1.245 places que ara s'ofereixen s'afegiran a les 26.261 que el govern tripartit havia convocat en els darrers sis anys. El Govern afirma que no té cap obligatorietat en convocar places i convocar 1.245 places considera que 'ja és un esforç i més en temps de crisi'. Així mateix, el Govern recorda que aquesta reducció d'oferta de docents ve dictaminada pels pressupostos de l'Estat.

El responsable d'ensenyament públic de CCOO, Ángel Garcia, ha criticat que aquesta retallada no està justificada per la situació econòmica i que la Conselleria ha argumentat que és l'única, al costat de la d'Interior, que ha obert convocatòries de places públiques -amb els Mossos d'Esquadra-.

A la reunió de la taula sindical, la consellera Irene Rigau ha plantejat la dada als sindicats USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC-SPS i UGT, assegurant que en dues setmanes aquesta convocatòria de places es publicarà al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC) i que els exàmens es faran a final de juny.

Concretament, sortiran 852 places de Secundària i Batxillerat; 343 de Formació Professional (FP); 30 d'Escola Oficial d'Idiomes (EOI), i 20 de Disseny i Arts Plàstiques. Per especialitats destaquen les 87 places convocades per esdevenir professor de secundària d'Anglès, les 81 de Tecnologia, les 80 de Matemàtiques -tantes com de Llengua castellana-, les 75 de Geografia i Història i les 72 de Llengua catalana.

Un efecte col·lateral d'aquesta convocatòria de places tan "tardana" és que els resultats sortiran a meitat de juliol, cosa que farà impossible que els professors designats ocupin el seu lloc de treball l'1 de juliol, tal com marca el calendari escolar.

Comparativament, ha dit Garcia, Maragall va convocar oposicions l'abril per tenir les plantilles preparades al juliol, cosa que s'endarrerirà i dificultarà l'organització dels col·legis el pròxim curs, ha augurat.

Tot i això, Rigau ha justificat la retallada per l'ordre introduïda pels Pressupostos Generals d'Estat (PGE) de retallar un 30% les places compromeses.

El sindicat ha lamentat que aquestes places no seran de nova creació, ja que només seran un "transvasament" dels docents interins a funcionaris, de manera que no s'incorporen professors al sistema.