El Consolat dels Estats Units a Barcelona va mostrar els seus dubtes respecte a què el president de la Generalitat, José Montilla, pogués "mantenir a ratlla" Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura en el segon tripartit, segons es desprèn dels cables secrets enviats el 2006 per funcionaris nord-americans a Espanya i que ha revelat el portal Wikileaks.

Els cables afirmaven que els líders d'ERC i ICV representen "l'esquerra radical" i que Montilla "tindrà molt poc temps per disciplinar el reconstituït tripartit", segons publica aquest dijous 'El País'.

"Hi ha pocs dubtes de la serietat i l'ètica del treball de Montilla, però molts dubten de la seva habilitat per mantenir a ratlla Carod i Saura", assenyalaven.

En els cables, Carod és descrit com "espinós" i "provocador" i s'assenyala que Montilla, amb el nomenament del republicà al capdavant de la política exterior, haurà aconseguit o una genialitat o un gran error.

Sobre les delegacions a l'exterior, advertien que "no és clar que els catalans estiguin contents veient com els seus impostos es destinen a oficines costoses en una de les ciutats més cares del món, especialment després de les queixes per falta de fons per a programes socials i educatius".

Pel que fa al nomenament de Saura al capdavant d'Interior, el consolat lamentava que la seva arribada suposés la fugida de Juan Unió, qui havia estat cap dels Mossos d'Esquadra entre 1994 i 2006 i descrit com "un contacte extremadament útil per al cònsol". Tot i això, es considera positiva la instal·lació de cameres a les comissaries.

També hi ha cables que parlen del president de Foment del Treball, Joan Rosell, com 'insider' del PP. El cònsol va comentar-li la reedició del tripartit i la reacció de CiU davant d'això.