El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz manté la imputació a 20 exalts càrrecs i empresaris al 'cas Pretòria', en què s'investiguen les activitats urbanístiques dels ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona, un any després que es produïssin les primeres detencions, han informat fonts jurídiques.

L'operació policial, que es va portar a terme el 27 d'octubre del 2009, va destapar una presumpta trama de corrupció que es va saldar amb la detenció de nou persones, entre les quals es trobaven l'exdiputat del PSC Luis García, 'Luigi', presumpte líder del grup; l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Un any després, tots es troben en llibertat sota fiances de fins a 500.000 euros i altres mesures cautelars.

La investigació, que es troba molt avançada, segons les esmentades fonts, va deixar de ser secreta el maig passat. Actualment té 38 toms en la causa principal (uns 13.500 folis), 9 peces separades de situació personal i dos més sobre la gestió de l'empresa Gramepark i les mesures cautelars que continuen vigents i cinc toms sobre comissions rogatòries.

Sobre aquesta qüestió, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 està pendent del compliment de les sol•licituds judicials que va salvar al Regne Unit, Suïssa, els Estats Units, Portugal i Costa Rica per seguir el rastre de les activitats financeres dels imputats. De la mateixa manera, ha de rebre un informe elaborat per l'Agència Tributària i la ratificació d'una perícia relativa a les obres d'art intervingudes al capitost de la trama.

Últimes diligències

Les actuacions que se segueixen en l'Audiència Nacional amb motiu d'aquesta causa (Diligències Prèvies 372/09) es reprendran aquest dimecres, amb la declaració de dos interventors que tenen previst ratificar els informes pericials que van presentar davant del jutge.

El magistrat va interrogar el passat dia 5, a través d'una videoconferència amb Andorra, l'imputat Phillip McMahan Bollich, presumpte testaferro de Macià Alavedra. Aquest mateix dia va prendre declaració com a testimoni al periodista Gorka Landaburu per preguntar-li per la relació empresarial que la seva societat, Aldaketa Euskadi, va tenir amb alguns dels imputats en la trama.

A més, el 27 de juliol passat Ruz va dictar una interlocutòria en què desestimava la majoria de recursos de reforma interposats per les defenses dels imputats contra diferents diligències de la instrucció que havia portat a terme el seu antecessor, el jutge Baltasar Garzón. De la mateixa manera, va rebutjar inhibir-se parcialment a favor de jutjats de Mataró i Badalona, tal com van demanar els advocats d'Alavedra i Prenafeta.

Forat econòmic en els tres ajuntaments

Les activitats dels imputats van provocar que els tres ajuntaments implicats deixessin d'ingressar 44,7 milions d'euros, segons constava a l'ordre de detenció dictada pel jutge Baltasar Garzón, que va imputar els principals processats en la trama els delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació i frau fiscal i blanqueig de capitals.

En la investigació també estan imputats l'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma Manuel Dobarco; l'exgerent dels serveis municipals de la població Pasqual Vela i els empresaris Manuel Carrillo, Josep Singla i Lluís Casamitjana, tots es troben en llibertat sota fiança.

També es troben imputats les dones d'Alavedra i Prenafeta, Doris Malfeito i Lluïsa Mas, respectivament; el presumpte testaferro del primer, Philip McMahann; l'exgerent de l'Institut Català del Sòl (Incasol) Emili Mas; Víctor Ros (PP), exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres (Barcelona); l'exregidor d'Urbanisme de de la població, Antoni Jiménez (PSC) i Genís Carbó, exdirector de Política Territorial en governs de CiU i exregidor de la formació a Mataró.

Completen la relació d'encausats el conseller delegat de Marina Badalona, Juan Felipe Ruiz Sabido, i l'exgerent de Projectes de l'Ajuntament de Santa Coloma, Lluís Falcón; i Glòria Torres, titular a Andorra d'un compte bancari d'Alavedra.