CCOO de Catalunya ha alertat aquest dimecres que hi ha diferències 'abismals' en el temps d'espera per ser operat segons la regió sanitària i el centre assignat a cada pacient. El sindicat ha assegurat que fins i tot hi ha regions que estan en situació de 'col·lapse', com el Vallès Occidental. El sindicat diu que tot i que la mitjana d'espera en les operacions més prevalents està per sota dels 6 mesos de garantia, això 'emmascara' que aquesta situació no es dóna a tots els territoris. Així, una pròtesi de genoll a l'Hospital Parc Taulí suposa un temps d'espera de dos anys, mentre que al Pirineu només és de dos mesos i 37 dies. Aquestes diferències també es donen entre centres de la mateixa regió.

El Departament de Salut té establertes 14 operacions amb temps de garantia, que és de mig any. Arribat aquest moment si el pacient no ha estat intervingut al seu centre assignat pot demanar que es faci l'operació en un altre hospital. El responsable de Política sanitària de CCOO, Toni Tuà, ha dit que la conselleria 'no diu cap mentida' quan assegura que la mitjana de Catalunya compleix aquest temps de garantia, però ha destacat que aquesta situació no es dóna a tot el territori.

Per exemple, una artroscòpia a la regió sanitària de l'Alt Pirineu Aran té un temps d'espera de 44 dies (1,48 mesos) i a Barcelona és de 179 dies (5,98 mesos). A més, si el centre hospitalari assignat dins de la regió barcelonesa és l'Hospital Parc Taulí de Sabadell l'espera arriba als 525 dies (17,58 mesos). Tot i aquestes xifres, la mitjana de Catalunya per aquesta intervenció és de 5,25 mesos.

Una diferència semblant es dóna en el cas de les proves diagnòstiques, tot i que CCOO ha criticat que en aquest apartat les dades no es disgreguen per centre sanitari sinó que només es fa per regió. Així, a la regió sanitària de Lleida triguen 13 dies en realitzar una ecografia ginecològica i al a Catalunya central 74.

Diferències al mateix territori

Les diferències però també són molt importants entre centres de la mateixa regió sanitària. Per exemple, una operació de varius a l'Hospital Vall d'Hebron requereix 14,3 mesos d'espera i 12 dies a l'Hospital de Sant Rafael, també a Barcelona. Tuà ha dit que quan demanen a la conselleria el perquè d'aquesta situació, el Departament contesta que hi ha pacients que no volen canviar de centre. El sindicat però desconfia que aquest percentatge sigui molt elevat.

Una altra situació destacada és la que es dóna al Vallès, on per una pròtesi de genoll s'ha d'esperar 25,52 mesos si la intervenció és al Taulí -centre que registra el temps d'espera més elevat per aquesta intervenció- i només 6 mesos a l'Hospital Mútua de Terrassa.

Interessos dels hospitals i dels metges

Segons Tuà, el fet que hi hagi aquetes llistes d'espera i que no es derivin els pacients a altres centres s'explica per múltiples i molt diversos factors. Entre aquests, ha destacat que hi ha centres que 'alenteixen' les llistes per pressionar al Servei Català de la Salut perquè els hi compri més activitat i també ha fet referència a l'actitud dels metges 'que tenen interessos més enllà del centre' i que veuen com la llista d'espera 'afavoreix' la seva activitat a la sanitat privada.

Davant d'aquesta situació, CCOO ha reclamat més qualitat en la informació sobre llistes i temps d'espera per a les proves diagnòstiques, que es publiquin les llistes i els temps d'espera de les visites a especialistes, que es doni l'opció de derivar pacients a altres centres per fer proves i que el temps d'espera es calculi des del moment en que el ciutadà va al seu centre d'atenció primària.