El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha assegurat aquest dimecres que el Govern "no modificarà" cap llei aprovada pel Parlament durant aquesta legislatura una vegada ratificat l'Estatut pels catalans, malgrat la sentència del Tribunal Constitucional (TC).

En declaracions a RAC 1 recollides per Europa Press, ha dit que el president de la Generalitat, José Montilla, els va transmetre aquesta afirmació a la reunió del Consell Executiu d'ahir.

Ha dit que totes les lleis aprovades al Parlament perquè l'Estatut ho permetia, no es modificaran tot i que ara no hi càpiguen després de la retallada. "I si ens han de portar als tribunals, que ho facin", ha subratllat.

El vicepresident ha afirmat que no es poden "menysprear" els instruments que atorga l'Estatut a Catalunya. "Sense l'Estatut, no tenim res", ha dit, considerant inviable la possibilitat de fer un altre Estatut. "El pròxim que farà Catalunya no serà un Estatut, serà una altra cosa", ha recalcat.

Carod ha subratllat que en la manifestació de dissabte la ciutadania va dir "moltes coses", entre les quals que "volia més", i ha assenyalat que el debat ja no és entre autonomia i federalisme, sinó entre federalisme i independència.

Ha remarcat que l'independentisme ha revifat i que s'ha de fer transversal, ja que "una nació es construeix des de totes les ideologies". Carod ha subratllat que no haurà hi independència catalana sense l'àrea metropolitana de Barcelona i ha destacat que "mai com ara" s'havia vist la independència com una possibilitat.

Respecte a la sentència del TC, ha afirmat que publicar la sentència el dia abans de la manifestació és "un gest fatxenda". Ha dit que el TC no ha tocat aspectes com les seleccions esportives catalanes i algun altre aspecte "molt important".

ERC

Sobre el fet que el president del Parlament, Ernest Benach, sigui el 'número 2' d'ERC per Barcelona a les pròximes eleccions, ha afirmat que és una decisió del partit que s'ha de respectar. Tot i això, ha dit que "per prudència, hi ha moments que és millor callar".

Ha admès que li va saber greu no anar a les llistes després de passar-se "tota la vida" en el partit, però que alguna cosa farà "dins del lloc i la plataforma més adequada per al país".

Preguntat sobre si s'ha plantejat sortir d'ERC, ha dit que "ningú pot descartar res en aquesta vida", com tampoc el fet de quedar-se, tot i que ha dit que això no és el més important. I ha afirmat que "no confondrà la direcció del partit i unes persones concretes amb el conjunt de militants i votants d'un partit".