El Parlament s'ha vist obligat avui a posposar la renovació de la Sindicatura de Comptes i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), davant el bloqueig impost per CiU i el PP de Catalunya.

PSC, ERC i ICV-EUiA havien decidit incloure en l'ordre del dia del ple d'avui al Parlament la renovació dels membres de la Sindicatura de Comptes i del CAC, amb la idea d'evidenciar el veto institucional de CiU i PPC.

La renovació dels membres amb mandat caducat de la Sindicatura de Comptes requeria una majoria qualificada de tres cinquenes parts dels diputats, mentre que l'elecció de nous membres del CAC exigia una majoria encara més elevada, de dues terceres parts, de manera que els vots del tripartit eren insuficients.

Per evitar sotmetre els candidats proposats per PSC, ERC i ICV-EUiA a una votació condemnada a la derrota que podia interpretar-se com un rebuig als seus noms, s'ha acordat finalment retirar la renovació dels dos organismes de l'ordre del dia del ple d'avui.

La votació doncs queda posposada 'sine die', amb la incertesa de si podran renovar-se els dos organismes abans de les eleccions al Parlament, com desitja el tripartit, o si quedarà per després dels comicis, com pretén CiU, amb la perspectiva de disposar de més escons i tenir així dret a més representants en aquestes dues institucions.

Fonts parlamentàries han explicat a Efe que encara hi ha opcions de renovar els dos organismes al llarg del mes de juliol, encara que tot queda a expenses de les negociacions entre tripartit i oposició.

En el cas de la Sindicatura de Comptes, ha finalitzat el mandat de sis anys dels síndics Joan Colom, Agustí Colom i Ernest Sena, que han de ser objecte de ratificació o substitució, als quals cal afegir Alexandre Pedrós, mort recentment.

A PSC i ICV-EUiAls corresponia ratificar o bé substituir els noms de Joan Colom i Agustí Colom, als quals efectivament tenien intenció d'avalar, mentre que a CiU li tocava decidir sobre Ernest Sena i el PPC havia de designar el substitut de Pedrós, però els dos grups de l'oposició s'han negat a proposar noms.

En ser necessària una majoria de tres cinquenes parts per aprovar la renovació dels síndics n'hi hauria prou que el tripartit convencés el PPC per a tirar-lo endavant, i les pròximes dates podria haver-hi negociacions en aquest sentit perquè es produeixi abans de l'estiu.

Mentre no siguin renovats, Joan Colom, Agustí Colom i Ernest Sena seguiran a la Sindicatura de Comptes amb mandat prorrogat.

En canvi, el cas del CAC és diferent, ja que els membres el mandat dels quals caduca precisament avui no poden mantenir el càrrec encara que el Parlament no designi cap substitut, de manera que quedaran places vacants fins que es desbloquegi la seva renovació.

En concret, el PSC ha registrat el nom de la seva diputada Carme Figueras per rellevar el periodista Rafael Jorba, mentre que CiU i PPC no han presentat cap nom per procedir a la substitució dels altres dos membres del CAC amb mandat caducat: Domènec Sesmilo (CiU) i Fernando Rodríguez Madero (PPC).

Per renovar el CAC és necessària una majoria qualificada de dos terços, cosa que obliga el tripartit a convèncer els 48 diputats de CiU si vol aprovar la renovació.

Segons les fonts consultades, sembla més factible que al final pugui acordar-se durant el mes de juliol la renovació del CAC.

Encara que ni CiU ni PPC no han plantejat oficialment els seus candidats per al CAC, sona amb força el nom de l'actual president del grup parlamentari del PPC, Daniel Sirera, i el del democratacristià Josep Maria Guinart, exalcalde de l'Escala (Alt Empordà).