Un turista xinès ha pagat 9.999 francs suïssos (8.760 euros) per un got de whisky en un hotel de l'estació alpina helvètica de St Moritz, una beguda de 1878 de l'única ampolla d'aquest any al món que no s'havia obert, informa avui el diari "20 Minutos".

L'ampolla estava emmagatzemada a l'Hotel Waldhaus, al llac de St Moritz, un balneari famós a Suïssa i conegut pel seu luxe.

La beguda, que figura al preu de gairebé 10.000 francs suïssos a la carta, mai havia estat demanada per un client.

"El preu es va fixar tan alt a propòsit, perquè veiem aquesta ampolla com un objecte de col·lecció i en realitat no volíem que s'obrís", va confessar al diari l'hoteler Sandro Bernasconi.

Però el cap de setmana un grup de turistes xinesos va visitar el bar dedicat al whisky de l'Hotel Waldhaus, que figura en el llibre Guinness dels rècords amb les seves 2.500 varietats.

Els clients es van interessar per un Macallan, dels quals l'hotel en posseeix 47 tipus, el més barat a 7 francs (6,15 euros) i el més car als esmentats 9.999 francs els dos decilitres.

"Li vaig explicar al client que el Macallan més car no es podia vendre" perquè l'ampolla perd el seu valor un cop oberta, ha assenyalat, referint-se al client interessat, Bernasconi, qui gestiona l'hotel des de fa tres anys i mig.

Però aquest expert xinès en whisky només volia el Macallan de 1878, que va romandre vint anys en un barril i que va ser embotellat el 1905.

Es tractava per a ell d'una oportunitat única de provar aquest "or líquid", segons va explicar al sorprès hoteler.

Com ningú abans havia demanat aquesta ampolla, el jove va trucar al seu pare, el seu antecessor en el càrrec a l'establiment, per demanar-li consell.

Aquest li va dir que havia esperat sense èxit durant vint anys el moment de provar aquest whisky, pel que va recomanar al seu fill aprofitar aquesta oportunitat.

"El obrir l'ampolla era un risc, els clients no paguen per avançat", ha indicat Bernasconi, qui la va obrir amb una cura extrema i una mica de nerviosisme.

Ara que l'ampolla de whisky està oberta, l'hotel s'espera que altres clients vulguin provar el seu contingut i, fins i tot, l'hoteler està disposat a discutir una rebaixa en el preu.

Bernasconi estima el valor de l'ampolla com a objecte de col·lecció al voltant dels 50.000 francs (43.800 euros).

Si altres cinc clients volguessin provar aquest whisky, l'hotel hauria recuperat el valor de l'ampolla, que pot guardar-se encara entre cinc i deu anys, d'acord amb "20 Minutos".