La majoria d'experts coincideixen que prop del 75 % de les professions del futur no existeixen en l'actualitat. És a dir, tres de cada quatre carreres que s'estudien a la universitats podrien quedar desfasades en qüestió d'anys. Encara és complicat saber quins seran aquestes noves professions del futur, però hi ha els qui s'atreveixen a acostar-se a aquesta realitat.

En aquest llistat, recollim algunes d'aquestes professions que encara no existeixen --o de les quals amb prou feines escoltem parlar-- però que seran clau en el futur, així com un parell d'opcions per poder formar amb èxit als professionals del futur.

Científic de dades

Big Data, Smart Data, Fast Data... La tecnologia fa possible recopilar milions de dades sobre cada persona, ja sigui a través del mòbil, d'Internet o dels dispositius connectats. L'anàlisi en temps real sobre dades filtrades serà imprescindible per a qualsevol empresa que vulgui oferir productes o serveis personalitzats als seus clients i poder mantenir-se en el negoci.

Per a això serà necessari que existeixin científics capaços de donar valor a la informació que ens proporcionin les màquines. Empreses com a Paradigma ajuden als seus clients ja a transformar-se digitalment i aprofitar la intel·ligència que proporcionen les dades per adaptar-se al mercat.

Director de coneixement

En un món cada vegada més globalitzat, les fusions, compres i unions d'empreses de diversos sectors, procedències o indústries seran cada vegada més habituals. Aconseguir una cultura corporativa comuna, integrar equips heterogenis i ser capaços de comprendre les sinergies possibles permetrà a les empreses que comptin amb un director del coneixement, capaç de comprendre les diferents possibilitats que ofereix la nova corporació.

Empreses com Connectis, formada per més de 2.000 professionals especialistes en diferents tecnologies, coneixements i treballant en múltiples projectes, ja compten amb aquesta figura que aglutina i comparteix tota la informació de clients i serveis.

Consumer manager

El community manager és una figura molt estreta de possibilitats a l'hora de generar negoci en l'empresa. Ja no es tracta tant de comunicar i atreure usuaris al negoci sinó d'ajudar-los a tenir una experiència personalitzada i satisfactòria de compra. L'objectiu d'empreses com Bluecell és ajudar a atreure tràfic qualificat però també a optimitzar els ràtios de conversió.

Vigilant online

Estem més que acostumats a entrar en una empresa i veure a un guàrdia de seguretat en la porta, però per què no ocorre el mateix al món digital? Comptar amb polítiques estrictes de seguretat en el negoci online, ja sigui a través de PC o de mòbil, és elemental per evitar robatoris d'informació, atacs de denegació de servei o segrestos dels actius empresarials.

La velocitat amb la qual apareixen noves tecnologies, reportis d'atacs, famílies de malware o falles de seguretat d'impacte global fan de la seguretat un desafiament cada vegada més important per a les empreses, els governs i els usuaris al voltant del món i companyies com ESET poden ajudar a mitigar-los.

Broker de xarxes socials

La comunicació entre equips creatius de diferents països o filials d'una mateixa organització haurà de ser més fluïda en un món globalitzat. El bróker de xarxes socials ha de ser capaç de veure en temps real qualsevol publicació realitzada en Twitter, Instagram, Youtube i Facebook i "robar-la amb orgull" per treure-li més partit als seus pressupostos en comunicació sense necessitat d'incrementar despeses de producció o creativitat. Empreses com Funciona ajuden a equips de continguts repartits per tot el món a compartir els seus treballs i ser més eficients i productius.

Agregat d'exportació

De la mateixa manera que les ambaixades compten amb agregats culturals, les empreses haurien de comptar amb un agregat de mercats internacionals que serveixi per conèixer l'entorn local dels països en els quals vol fer negoci i poder així adaptar els productes a cada necessitat local, analitzant una mica més que el punt de vista de negoci o financer.

Consultores com Gedeth Network ofereix la seva experiència al món de l'exportació per a empreses espanyoles, de manera que puguin aconseguir una tornada de la inversió al més aviat possible a l'hora d'obrir nous mercats fos del país.

Delegat de protecció de dades

El proper mes de maig de 2018 entra en vigor el nou reglament europeu de protecció de dades. Amb l'objectiu d'harmonitzar el marc normatiu, les empreses haurien de comptar amb un especialista que sigui capaç d'implantar i controlar que tota la legislació es compleix, ja que el nou Reglament preveu sancions de fins a 20 milions d'euros per incompliment. Companyies com acens faciliten als seus clients com aconseguir-ho.

Investigadors mèdics

L'increment del nivell de vida, sobretot a Espanya, provoca que apareguin noves malalties i que es vulgui millorar la qualitat dels pacients en àmbits, especialment, relacionats amb l'Alzheimer, la diabetis o la circulació sanguínia, que afectaran als majors, a les persones amb comportaments sedentaris o amb mals hàbits alimentosos. Per això, des d'Hospitals Nisa es treballa amb especialistes capaços de detecció precoç de malalties.

Electromèdics

En la societat actual cal donar resposta a les necessitats en salut de les persones, i per a això sens dubte cal recolzar-se en el gran desenvolupament tecnològic que empreses com Dräger té al mercat, que forma a professionals multidisciplinaris altament qualificats en àmbits com la electromedicina, una especialitat que inclou camps tan específics com la ventilació mecànica, la seguretat del pacient vinculada a la tecnologia, la regulació del disseny d'àrees crítiques o la metodologia llegeixin, entre altres assumptes impartits per experts en les diferents matèries

Ciber-assessor financer

Els bancs estan emprenent la transformació digital i cada vegada és més complicat trobar a un assessor en una entitat física, però els negocis i les inversions segueixen sent necessàries. Amb un món digital ple de possibilitats però també de perills, es fa necessari comptar amb experts en tecnologia financera i de seguretat per evitar ser víctimes de fraus, de blanquejos de capitals o d'impagaments de clients. Comptar amb empreses com Call Credit pot ajudar-nos a tenir una estratègia financera digital sense esglais.

Per arribar a ocupar un d'aquests llocs en el futur és important comptar amb una formació diferenciada i de qualitat. Pels més joves, l'Escola Lliure Allegra proposa noves pedagogies a l'educació com Waldorf, gràcies a la qual es fomenta el desenvolupament de l'autonomia del nen des del respecte, la presència (observació) i la llibertat necessàries perquè el nen pugui donar sortida a les qualitats que porta dins i expressar la seva pròpia creativitat.

Pels quals comencen la universitat, AGM proposa donar el salt a Estats Units i estudiar en un dels sistemes universitaris més consolidats i prestigiosos del món amb beques acadèmiques i esportives. Aquest pas és important per adquirir una altra sèrie de coneixements, com un anglès bilingüe.