La migdiada redueix el grau d'estrès i les tensions físiques, augmenta la capacitat de concentració de l'individu en un 34%, reforça totalment l'estat d'alerta i disminueix en un 37% els riscos de patir malalties cardiovasculars. Aquests són alguns beneficis d'una pràctica tan saludable i espanyola com és dormir la migdiada, segons afirma la doctora Teresa Lluch, responsable de la Unitat de la Son de l'Hospital Quirón Murcia.

Així mateix, considera que "el temps recomanable que hem de dormir en la migdiada oscil·la entre els 20 i 30 minuts, d'aquesta forma reposem les forces necessàries per afrontar la resta de la jornada. No obstant això, en fer una migdiada de més de mitja hora, l'efecte que obtenim és el contrari, tenint una sensació de malestar general i d'un cansament major que el que teníem abans".

A més, la pràctica de la migdiada, que es realitza habitualment després del menjar, "produeix una relaxació muscular que ajuda a l'aparell digestiu a fer la digestió, funció principal d'aquest òrgan, d'una manera més eficaç".

A més, manifesta que la majoria de vegades que es pensa a tirar-nos una migdiada, l'únic objectiu que ens proposem és "reposar forces d'una manera ràpida i breu". No obstant això, "no tenim en compte com hem de fer-ho per aconseguir una migdiada perfecta".

Per aconseguir-ho, aconsella que es deuen evitar, en la mesura del possible, "els sorolls i la claredat, amb una bona temperatura a l'habitació per afavorir la qualitat del somni, i dormir la migdiada còmodes".

Mentre que per als adults, els efectes de la migdiada "resulten favorables per combatre les possibles alteracions de somni que poden patir a causa de l'excitació o l'estrès emocional, per als nens i ancians aquesta pràctica és fonamental, ja que els més petits la necessiten per al seu desenvolupament físic i neurològic, i els majors per tenir una millor qualitat de vida".

La doctora Lluch assenyala la importància del descans per a un bon rendiment diari tant en el treball com en les activitats quotidianes.

Per això, comenta que "els trastorns del somni, com la conciliació del mateix o les alteracions relatives a la seva durada, necessiten ser tractades per especialistes que ajudin a solucionar aquests problemes, per la qual cosa és recomanable assistir a una Unitat de trastorns del somni com la d'Hospital Quirón Murcia, que compta amb l'última tecnologia per a la realització de proves neurofisiològiques, que donin el diagnòstic de les alteracions del somni i de l'activitat bioelèctrica cerebral".

Les migdiades poden ser planificades quan anem a dormir una mica més tard, per exemple a l'estiu perquè la majoria de les activitats s'inicien quan fa menys calor i això porta al fet que ens fiquem al llit més tard; d'emergència, que es produeixen quan ens trobem molt cansats i no poder continuar l'activitat, seria el cas de les migdiades per combatre la somnolència o fatiga en la conducció en període estival quan ens desplacem d'un lloc a un altre per la carretera; i habituals, que correspon al subjecte que fa la migdiada cada dia a la mateixa hora, per exemple la dels nens petits cada tarda i la dels adults havent dinat.