Els estereotips són "imatges o idees acceptades comunament per un grup o societat amb caràcter immutable", segons els defineixel diccionari. Unes 'imatges mentals' que, en major o menor mesura, afecten a tothom: és gairebé impossible que algú no tingui una idea preconcebuda sobre alguna cosa. Malgrat que en moltes ocasions es tracta de qualitats que no són positives, riure-se'n és un exercici sa, com es pot fer amb aquest increïblement detallat mapa amb estereotips a tot el món que ha fet un jove de només 17 anys.

Martin Vargic és un jove eslovac que es defineix a si mateix com "artista i escriptor". La seva afició pels mapes el va portar a voler fer un "el més impressionant possible", pel que va decidir elaborar un pla "tan gran i detallat com pogués", segons ha explicat a europapress.

El resultat és aquest mapa (en anglès) en el qual es poden veure estereotips de totes les parts del món a diferents nivells. Així, per exemple, Estats Units destaca per ser un lloc amb "llibertat per a homes rics i blancs" però, a mesura que es fa 'zoom' en ell, s'observen altres molt diferents: hipsters a Califòrnia, jubilacions a Florida i Texas com a llar de la famosa sèrie 'Walker, Texas Ranger'.

La seva font d'informació, encara que poc científica, és diversa. "Vaig trobar molta informació de programes de televisió i fòrums en línia", explica, alhora que detalla que ha buscat dades tant en anglès com en alemany i espanyol. "A més, vaig preguntar a desenes d'amics i membres de la meva família sobre els estereotips sobre altres nacions que coneixien", comenta.

Malgrat el dubtós mètode científic, molt probablement molts dels estereotips que apareixen seran familiars al lector. En el cas concret d'Espanya, destaca com a principal estereotip un que no deixa als espanyols en bon lloc: l'abús d'animals. Altres són menys despectius: futbol a Barcelona, ??neardentals a la zona que correspon amb Cantàbria o la Mesquita a Còrdova. Amb tot, hi ha certs estereotips que no estan ben situats dins de la Península: la Paella queda lluny de València i la tomatina l'ha situat al sud.

Altres d'aquestes 'idees mentals' diuen que Portugal és terra de navegants, que a Itàlia només hi ha pizza, que Romania és la llar de Dràcula i que a Turquia trobaràs kebabs.

Encara que molts dels estereotips són negatius, Vargic destaca que també apareixen altres positius que ha trobat durant els seus mesos de treball en el projecte: els francesos són romàntics, els japonesos i coreans destaquen per la seva intel·ligència i els canadencs són molt educats.

Tot el seu treball ha culminat en el llibre 'Vargic' s Miscellany of Curious Maps: The Atlas of Everything You Never Knew You Needed to Know '(en anglès, de Penguin), on poden trobar-se tots aquests planisferis que, potser, seran els últims que faci . "No planejo dedicar-me a fer més mapes en el futur", ha assenyalat.